Please wait... loading
  Kezdőlap Rólunk írták Elérhetőségek
separator
Buderus
Letöltések Mivel fűtsek? Buderus hőszivattyú
Buderus hőszivattyú

Buderus hőszivattyú

Az egyre emelkedő energiaárak mellett kézenfekvő a gondolat, hogy keressünk valami új, könnyen hozzáférhető és olcsóbb forrást. Mindegy, merre keresgélünk: a földben, a levegőben vagy a vizekben: a Buderus tiszta és kényelmes megoldást kínál a környezetünkben közvetetten eltárolt napenergia hasznosítására. Az ingyenes energiát szellemes módon tudjuk a négy fal közé, a lakókörnyezetbe szállítani.

A hőszivattyú működési elve
A hőszivattyú működési elve
Mi a titok?

A természetes hőtárolókat, például magát a földet zárt csővezetékkel kötjük össze a fűtési rendszerrel. Ebben kering a hőhordozó, ebben az esetben fagyálló oldat, amely a környezeti hőt, amely közvetlenül nem használható fel, egy éppen elforró és gáz halmazállapotúvá váló közegnek adja át.

A közeget ezután kompresszorral összenyomjuk, ettől megemelkedik a nyomása és a hőmérséklete, a fűtési rendszer által kívánt szintig. A forró gáz, miközben lecsapódik és folyékonnyá válik, átadja az energiáját a fűtési rendszernek.

A közeg fojtószelepen keresztül érkezik vissza a kiindulási nyomásra, és kezdődik minden elölről.

Az elv azonos a háztartási hűtőszekrényével, de ott a hő belülről kifelé halad, míg itt fordítva.

Természetesen a kompresszor működtetéséhez is energiára van szükségünk. Ezt áram formájában meg kell vásárolnunk, de ez a rendszerben marad, azaz a fűtésre fel tudjuk használni, és kapunk mellé akár négyszer annyi ingyenes energiát a környezetből.

Hogy mennyit is pontosan, az több tényezőtől függ: a berendezés típusától, a fűtési rendszer tervezési hőmérsékletétől, a pillanatnyi időjárástól. De egy biztos: a fűtési energia nagyobbik fele ingyen van.
Buderus hőszivattyúk
Buderus hőszivattyúk
Lépés a jövőbe

A hőszivattyúk – az egyéb megújuló energiaforrásokkal együtt – biztosan jelentős hányadot fognak képviselni a jövő fűtési rendszereiben. A Buderus berendezési ezen a területen is kiemelkedő hatékonysággal rendelkeznek, legyen szó akár víz/folyadék vagy levegő/folyadék hőszivattyúról. Kombinálhatóak napkollektoros rendszerekkel, szilárdtüzelésű vagy gázkazánokkal, alkalmazhatjuk őket többféle energiahordozót hasznosítani képes berendezésekben.

Ha akarjuk, akár teljesen függetleníteni tudjuk magunkat az olajtól vagy a földgáztól. A Buderus hőszivattyúkkal felszerelt épületek egy olyan világban is működőképesek, amikor az olaj vagy a földgáz nagyon drága lesz: áramot másból is elő tudunk állítani.

Folyadék/víz hőszivattyúk


Gondolta volna, hogy az Ön telkében is kincs lakozik? A földkéreg tárolni tudja a napból érkező energiát, és a hőmérséklete az év folyamán közel állandó marad. A Buderus folyadék/víz hőszivattyúval ez az ingyenes energia felhasználhatóvá válik, mind fűtésre, mind pedig hűtésre egyaránt.

A berendezések az igényhez illeszkedő kivitelben, 11 kW teljesítményig kombi, legfeljebb 60 kW teljesítményig fűtő készülnek. Ez, meglepő módon a legtöbb családi ház számára elegendő.

A hőszivattyúkat nem szabad túlméretezni, azokat a valós fűtési hőigényre kell kiválasztani.
Talajkollektoros hőszivattyú
Talajkollektoros hőszivattyú
Talajszonda vagy talajkollektor?

A talajkollektor vagy a kompakt kollektor fektetése olcsóbb, mint a szondák elhelyezése, de a megoldás rendelkezik bizonyos hátrányokkal. Nagyjából kétszer annyi területet foglal el, mint a fűtendő alapterület, és az telek árnyékolása befolyásolhatja a kivehető teljesítményt.
Hőmérséklet eloszlás
A talajkollektort a fagyhatár alá, kb. 1,2 méter mélységbe fektetik. Ennek a rétegnek a hőmérséklete, bár késéssel, de követi a levegő hőmérséklet változását, nyáron folyamatosan melegszik. Ez az oka annak, hogy a talajkollektoros rendszerek passzív hűtésre nem használhatóak.

Pedig a passzív hűtés lehetősége nem elhanyagolható szempont! A megfelelően kialakított fal- vagy mennyezetfűtési rendszerek nyáron szinte ingyen klimatizálhatják a házat.
Talajszondás hőszivattyú
Talajszondás hőszivattyú
A talajszondák drágábbak, de sokkal kevesebb helyet foglalnak. Az általuk megcélzott réteg hőmérséklete közel állandó, használható mind fűtésre, mind passzív hűtésre is. Passzív hűtés esetén maga a hőszivattyú nem dolgozik, csak a keringető szivattyú működik. Ezért ez a megoldás rendkívül alacsony üzemköltségekkel jár, összehasonlítva az egyéb klímaberendezésekkel.
Levegő-víz hőszivattyú
Levegő-víz hőszivattyú
Levegő/víz hőszivattyúk

A levegő mindenhol hozzáférhető, és mindenhol felhasználható hőforrásként. Ahogy azonban változik a hőmérséklete, változik a belőle kinyerhető hő mennyisége is. Egy jól kiválasztott hőszivattyú esetében is törvényszerű, hogy az nem fogja tudni az egész év folyamán a teljes hőigényt biztosítani.

A hideg napok esetére a Buderus Logatherm hőszivattyúk elektromos fűtőpatronokkal pótolják a hiányzó energiát. Bár az elektromos energia drága, a megfelelően beépített levegős hőszivattyúk képesek a kondenzációs kazános rendszerek üzemköltségeit elérni, esetenként alulmúlni.

Ehhez azonban gondos tervezésre van szükség.

A fűtési rendszer


A fűtési rendszer kialakításánál figyelembe kell vennünk, hogy a hőt milyen berendezéssel akarjuk előállítani. A hőszivattyúk nem kazánok, tervezésük teljesen más megfontolásokat, más szemléletmódot követel meg.

Egy gázkazán soha nem lesz egy az egyben kicserélhető hőszivattyúra. A gázkazánokhoz, különösen a hagyományos gázkazánokhoz tervezett fűtési rendszerek rendszerint nagyon drágán fognak hőszivattyúkkal üzemelni.
Buderus padlófűtés
Buderus padlófűtés
Itt alacsony hőmérsékletű megoldásokat kell alkalmazni, padló-, fal- és mennyezetfűtést. A Buderus ebben is teljes rendszert kínál: mind a hőszivattyúk, az összes szükséges kiegészítőkkel, mind pedig a felületfűtési rendszerek megtalálhatóak a kínálatában.
Hogyan működik?

Tovább
Ismerkedjen meg a Buderus hőszivattyúival!
Hőszivattyú