Please wait... loading
  Kezdőlap Rólunk írták Elérhetőségek
separator
Buderus
Letöltések Mivel fűtsek? Buderus napkollektor rendszer
Buderus napkollektorok

Buderus napkollektor rendszer

A nap az élet, és a napenergia a jövő energiaforrása, meleget, fényt és energiát kapunk tőle az egész évben. Olyan energiát, amit akár melegvíz előállítására és fűtésre is felhasználhatunk.

A napkollektorok meg tudják csapolni a nap kimeríthetetlen energiáját, alkalmazásuk előnyös Önnek és a környezetnek is. A Buderus napkollektoros rendszerek megvásárlása biztos a jövőbe mutató befektetés. Komplett, kipróbált megoldásokat kínálunk minden igényre, valamennyi szükséges elem megtalálható kínálatunkban a kollektoroktól a szabályozásig.A napenergia ráadásul a megújuló energiaforrások közé tartozik, ezért több forrásból nyerhető hozzá támogatás.
Magyarország fekvése több, mint megfelelő a napenergia hatékony kiaknázásához. Éves hozamaink, napsütéses óráink száma magasabb, mint Európa sok más országában. Ugyanakkor nálunk igazi tél is van, gondolnunk kell a rendszerek fagyvédelmére. A Buderus fagyálló folyadékkal feltöltött rendszereket alkalmaz, ami megnyugtató választ ad a problémára. Nincs többé fagyveszély, a berendezés télen is a lehető legnagyobb hozamot fogja produkálni.

A szolártechnika igazi csapatmunka


Ahhoz, hogy a napenergia előnyeit valóban optimálisan ki tudjuk használni, nem csak kollektorokra van szükségünk, hanem számos más elemre is: melegvíz tárolókra, keringető egységekre, szabályozókra.
Napkollektoros rendszer
Napkollektoros rendszer
És ne felejtsük el, hogy a szolár rendszer szinte mindig egy nagyobb fűtési-használati melegvíz termelő rendszer része, és ebben más elemek is vannak: gáz- vagy szilárdtüzelésű kazánok, kazánok, hőszivattyúk, kandallók.

A Buderus 1978 óta fejleszt szolár rendszereket, a legnagyobb tapasztalatú gyártók közé tartozik. Napkollektoros berendezései is, a többi termékéhez hasonlóan rendelkeznek az egymással való kombinálhatóság páratlan képességével.

Nálunk nem probléma a napkollektorokat hatékonyan beilleszteni a meglévő fűtési hálózatba, vagy a rendszert eleve így tervezni. Az eredmény mindig egy összehangolt, optimálisan működő berendezés lesz, nem pedig találomra, összeválogatott, olcsó berendezések buta halmaza.

Síkkollektor vagy vákuumcsöves kollektor?


Bár két, alapvetően különböző termékről beszélünk, mégsem jelenthetjük ki, hogy az egyik jobb vagy rosszabb, mint a másik. A Buderus csúcsminőségű síkkolektorának éves hozama gyakorlatilag megegyezik a vákuumcsövesével, egyéb jellemzőik azonban eltérőek. Ezt is, mint az épületgépészetben mindent, összefüggéseiben kell vizsgálnunk.
Buderus Logasol SKS4.0 síkkollektor
Buderus Logasol SKS4.0 síkkollektor
Síkkollektor
A síkkollektorok nyáron magasabb hozamot produkálnak, mint vákuumcsöves társaik. Amikor az energiaigény nyáron nagyobb, például egyes szállodákban vagy hétvégi házakban, inkább ezeket alkalmazzuk. A választásnál tehát mindig vegyük figyelembe a kívánt használati módot, műszaki alapon, és ne a pillanatnyi divat alapján döntsünk. Érdemes az egyes gyártók típusait nem az ár, hanem a termékek jellemzői alapján összehasonlítani. Itt is igaz, hogy ami drágább, az általában jobb is.
Buderus Logasol Vaciosol vákuumcsöves napkollektor
Buderus Logasol Vaciosol vákuumcsöves napkollektor
Vákuumcsöves napkollektor
A vákuumcsöves kollektorok hőszigetelése rendkívül jó, téli hozamuk is magas. A hűőszigetelő anyag maga a vákuum, amely a korszerű típusoknál kettősfalú üvegcsőben, a két fal között található. Az elv gyakorlatilag azonos a háztartásokban régóta megtalálható termoszokéval. Jól használhatóak fűtés rásegítésre vagy akár medencefűtésre is.
Napkollektor elhelyezési lehetőségek
Napkollektor elhelyezési lehetőségek
Hova és hogyan helyezzük el?

A Buderus Logasol napkollektorok számtalan elhelyezési lehetőséget kínálnak. Akár lapos, akár magas tető, megtalálható hozzá a megfelelő szerelési készlet. Ügyelnünk kell a tájolásra, legmegfelelőbb a déli irány. Az optimális dőlésszög a felhasználási céltól függ.

A gyakorlatban a tető kialakítása alapvetően meghatározza a lehetőségeket, inkább a kizáró tényezőkre kell ügyelnünk. Ne tegyünk kollektort északi irányba néző síkra vagy más épület vagy növényzet által leárnyékolt területre.

A kollektorokat az eső tisztítja, és ehhez minimális dőlésszögre van szükség. A Buderus vákuumcsöves kollektorokat nem szabad 15°-nál, a síkkollektorokat pedig 30°-nál kisebb hajlásszögben fektetni.

Fűtés vagy melegvíz termelés?


A Buderus napkollektorai alkalmasak mind használati melegvíz termelésre, mind pedig fűtés rásegítésre. Azonban az utóbbi esetben problémákkal találkozhatunk.

Azt leszögezhetjük, hogy Magyarországon, ahol komoly telek vannak, és a nappalok is lényegesen lerövidülnek, a teljes fűtési igény nem fedezhető ésszerű mennyiségű napkollektorral. A fűtési hőigény ráadásul csak az év felében áll fenn, nyári üzemben, amikor a fűtésre méretezett kollektorok nem tudják a hőt hova tenni, könnyen túlmelegedhetnek.

A használati melegvíz termelés viszont állandó, jól számítható igény, ami sokkal nagyobb arányban oldható meg viszonylag alacsony napkollektor mennyiséggel. 6 m2 képes egy négytagú család éves szükségletének akár 60%-át is fedezni, és májustól szeptemberig szinte az egész mennyiséget előállítani.

A bonyolultabb napkollektoros rendszerek tervezése különleges ismereteket igényel.

A Buderus magasan képzett munkatársai a kiválasztás során minden szükséges segítséget megadnak a tervezők és a kivitelezők számára.
Kombinált Buderus fűtési rendszer
Kombinált Buderus fűtési rendszer
Ez a kombinált, több lábon álló fűtési rendszer akár az Ön házában is lehetne!

A kombinált puffertároló biztosítja, hogy a szilárdtüzelésű kazán ideális körülmények között, teljes terheléssel üzemelhessen anélkül, hogy a túlfűtse a helyiségeket, miközben elő tudja állítani a szükséges használati melegvizet is. Ugyanerre a tárolóra dolgozik a Logatherm talajhőszivattyú is.

A VACIOSOL vákumcsöves napkollektorok pedig mind a fűtést, mind pedig a HMV termelést tudják egyidejűleg támogatni.

Az ábra korántsem a jelenti a rendszer határait, annak csak az Ön fantáziája és igényei szabnak határt!
Hogyan működik?

Tovább
Ismerkedjen meg a Buderus napkollektoros termékeivel!
Napkollektor
Pályázati, támogatási lehetőségek
Napkollektor pályázat