Kezdőlap Rólunk írták Elérhetőségek
separator
Buderus
Letöltések Mivel fűtsek? Napelemek
Napelemek a Buderustól

Napelemek a Buderustól

A napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokszor tévesztik össze a napkollektorokkal, pedig attól jelentősen eltérő hasznosításúak. Bár mind a napelem, mind a napkollektor napenergiát alakít át, a napelemmel elektromos, míg a napkollektor hőenergia hasznosítás céljára szolgál.

A napelemek működése
A napelemek működése
Napfényből elektromos áram

A napelem tulajdonképpen kétféle félvezetőből áll. A Napból érkező fotonok, mint apró részecskék a napelem anyagába hatolva a töltéseket szétválasztják, és az anyagból kiütött elektronok elektromos áramként hasznosíthatók.

A Buderus által forgalmazott napelemek anyaga kristályos szerkezetű, amely egyenletes belső térelrendezést mutat. Jellemzően szilícium alapanyagot használnak a gyártáshoz, amely bonyolult technológiai láncolatok folyamata végén válik használható végtermékké.

A kristályos napelemek jellemzően monokristályos vagy polikristályos napelemek. A monokristályos napelemek előállítási költsége magasabb, és hatásfokuk is kb. 9%-kal jobb. A polikristályos napelemeknél valamivel egyszerűbb így kissé olcsóbb előállítás technológia áll rendelkezésre.
A gyártók a napelemek árát a teljesítményre vonatkoztatva adják meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vásárló számára mindegy, milyen technológiával készült napelemet vásárol meg. A földrajzi elhelyezkedésből adódhatnak azonban különbségek: például hazánkban a polikristályos napelemek hozama a magasabb.

A napelemek jellemzésére használt mértékegység a "kiloWatt pick", kWp (Wp). Standard mérési körülmények között (1000 W/m² besugárzott energia és 25°C panelhőmérséklet) a maximális leadott teljesítménye egy szolár panelnek vagy erőműnek. Ezredrésze a "Watt pick", Wp.
Hálózatra kapcsolt napelemek
Hálózatra kapcsolt napelemek
Villamos hálózatra kapcsolt napelemek

A napelemek által előállított villamos energia felhasználása történhet azonnal is, ha állandó fogyasztókat üzemeltetünk.

Amennyiben a fogyasztás időszaka nem esik egybe a napsütéses időszakkal, vagy kevesebb a felhasználási igény az előállított energiánál, akkor a közcélú hálózatra is visszatermelhetjük az energiát.


Mindkét említett esetben olyan energia átalakító eszköz – inverter – rendszerbe állítása szükséges, amely a hálózattal való együttműködésre képes, így hasonló minőségű villamos áramot szolgáltat, mint a vezetékes ellátást biztosító villamos közszolgáltató. Az inverter hálózatra csatlakoztatásához a szolgáltató engedélye szükséges.

A csatlakozatás után a termelt elektromos energiát a közösségi hálózatra feltápláljuk, majd amikor fogyasztunk, visszavesszük. Azaz energiatárolási célra nem akkumulátokokat, hanem a nyilvános hálózatot használjuk fel.

Hálózatfüggetlen, szigetüzemű rendszerek


Az olyan igények esetén, ahol van elektromos energia felhasználás, de nincs elektromos ellátó hálózat, úgynevezett „szigetüzemű” rendszereket használhatunk.
Hálózatfüggetlen napelemes rendszer
Hálózatfüggetlen napelemes rendszer
Ilyenkor nem csak a termelés, hanem az energiatárolás is megoldandó feladat. Akkumulátorok használatával jelentős mennyiségű villamos energiát tárolhatunk a későbbi felhasználási időszakra.

Csak speciális akkumulátorok alkalmasak a nagyobb napelemes rendszerek jellemzően sok ciklusból (feltöltés-kisütés) álló használatra. Az ilyen akkumulátorokat a gyártók tipikusan ilyen célra fejlesztették ki.

Ezeket a rendszereket mindig a várható fogyasztási igény alapján kell kiválasztani. Amennyiben 230V-os berendezéseket is szeretnénk erről üzemeltetni, akkor megfelelő áramátalakítóról is gondoskodnunk kell.

A hálózatfüggetlen rendszerek tipikus felhasználási területei a járművek (hajók, lakóautók, stb.) és az olyan létesítmények, amelyek nem rendelkeznek csallakozással a nyilvános elektromos hálózat felé.

Bár csábító a gondolat, hogy elegendő számú napelem beépítésével teljesen függetlenítsük magunkat a szolgáltatóktól, a gyakorlatban ez, az energiatárolás problémai miatt általában nem megvalósítható.